Friskolorna och betygsinflationen

17 Mar, 2024 at 22:07 | Posted in Education & School | 1 Comment

Elever på fristående gymnasieskolor får högre betyg utan högre faktiska kunskaper och får därför orättvist större möjligheter att studera vidare än elever på kommunala gymnasieskolor. I SVT:s Agenda diskuterades ikväll att det trots två decennier av rapporter om orättvisa betyg så fortsätter problemet år efter år. Ingenting händer och utbildningsminister Mats Persson (L) hade inget annat att komma med för att råda bot på rättsosäkra inflaterade betyg än att en utredning är tillsatt …

I Sverige år 2024 låter vi friskolekoncerner med undermålig verksamhet få plocka ut skyhöga vinster — vinster som den svenska staten gladeligen låter dessa koncerner ta av vår skattefinansierade skolpeng.

Den svenska marknadsskolan och betyginflationen – ännu en rapport –  Nätverket för en likvärdig skolaVi vet idag att friskolor driver på olika former av etnisk och social segregation, påfallande ofta har låg lärartäthet och dåliga skolresultat, och i grund och botten sviker resurssvaga elever. Att dessa välfärdsplundrande verksamheter ska premieras med att få plocka ut vinster på våra skattepengar är djupt stötande. I ett samhälle präglat av jämlikhet, solidaritet och demokrati borde det vara självklart att skattefinansierade skolor inte ska få drivas med vinst och vinstutdelning som främsta ledstjärnor.

Sverige är internationellt unikt genom att tillåta vinstuttag i friskolor. En lagändring skulle här innebära att Sverige i likhet med andra länder omöjliggör vinstutdelning på friskolor finansierade med offentliga medel. Detta skulle också innebära att vi får en lagstiftning som går hand i hand med vad en överväldigande majoritet av svenska folket tycker.

Inte nog med att friskolekoncerner lägger beslag på våra skattepengar. För att stärka sina positioner på marknaden väljer friskolor systematiskt också att sätta glädjebetyg för att falskeligen ge sken av att det i dessa skolor går ut elever med högre kunskaper än i andra. I friskolekoncernernas värld urholkas betygen för att istället bli ett sätt att fuska till sig fördelar på.

Dessa skojare och fifflare har alldeles för länge tillåtits underminera svensk skola. Nu är det dags för politikerna — som aktivt och/eller genom ren flathet har gjort denna skandal möjlig i trettio år — att visa lite samhällsansvar och se till att Sverige blir av med den skamfläck som stavas friskolor.

1 Comment

  1. För nationalekonomer borde det finnas anledning att undersöka hur (de ekonomiskt väl-motiverade) besluten om privatiseringar kan ha kommit att leda till de inträffade resultaten. Och om de ekonomer som bistod med ekonomiska modeller idag kan försvara resultaten. Man kanske till och med kunde tänka sig någon slags reformer inom ämnet nationalekonomi för att försöka hindra att nya förslag får samma gamla resultat?
    Kan man tänka sig något slags redovisning av hur föreslagna reformer flyttar förmögenhet och inkomster mellan arbete och kapital?


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.