Riksbankens räntechock skadar samhällsekonomin

9 Dec, 2022 at 17:50 | Posted in Economics | 1 Comment

Analyser: Inflationen liknar stökigt 90-talNyligen höjde Riksbanken återigen styrräntan. Förhoppningen är att de ökade räntekostnaderna ska dämpa efterfrågan och inflationsförväntningarna och därmed leda till en lägre inflation. Men räntehöjningar kommer sannolikt inte lösa inflations­problemen. Däremot riskerar de att allvarligt skada den ­svenska samhällsekonomin.

De ökade konsumentpriserna beror inte på låga räntor utan primärt på flaskhalsar från pandemin, ökade energi- och matpriser från kriget i Ukraina, att Kina – världens fabrik – fortfarande har omfattande nedstängningar samt på att företag tagit chansen att öka sina priser kraftigt – så kallad greedflation. Eftersom de ökade kostnaderna beror på ”utbudsstörningar” är det tveksamt om ytterligare kostnadsökningar, i form av kraftigt höjda räntekostnader, kommer dämpa inflationen …

Men är inte höjd ränta ändå rätt medicin mot inflation på fastigheter och aktier, så kallad tillgångsprisinflation? Flera framträdande ekonomer och ekonomijournalister har pekat på Riksbankens ”expansiva” penningpolitik (noll- och minusränta samt obligationsköp) som en huvudorsak till 10-talets skenande tillgångspriser …

Det är möjligt att låga räntor – allt annat lika – ökar låneviljan hos ekonomins aktörer och driver upp tillgångspriserna. Men det är inte säkert … Det är inte heller så att högre räntor nödvändigtvis hindrar snabbt stigande tillgångspriser. Börsbubblan som föranledde den stora dotcom-kraschen 2000 blåstes upp under en period med höga styrräntor i USA. Innan finanskrisen briserade i USA 2008 hade den amerikanska centralbanken fortlöpande höjt styrräntan under nästan fyra år. Och den svenska bostadsbubblan som sprack i början av 90-talet föregicks av många års styrränta runt tio procent …

Vill vi undvika framtida tillgångsbubblor bör vi i stället för ­räntehöjningar verka för att reglera och beskatta finanssektorn. Medan höjda räntor alltid riskerar att skada samhällsekonomin, vet vi av historisk erfarenhet att en hårt reglerad finansindustri inte skapar några bubblor. Det måste självklart bli mer lönsamt att investera i den verkliga ekonomin än i finansiella tillgångar. 

Peo Hansen & Patrik Witkowsky

1 Comment

  1. “Vill vi undvika framtida tillgångsbubblor bör vi i stället för räntehöjningar verka för att reglera och beskatta finanssektorn.”
    .
    Finns det inget alternativ till att använda statligt våld för att tvinga ickevåldshandelsbeteende att följa en pittoresk gammal ekonomisk modell? Kommer populister som Reagan, Bush, Trump att fortsätta att bli valda för att dra tillbaka skatter och regler?


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.