Hur stoppar vi Sverigedemokraterna?

10 Sep, 2018 at 16:51 | Posted in Politics & Society | 6 Comments

I det svenska riksdagsvalet kunde vi ännu en gång se hur ett högerpopulistiskt parti lyckats lockat över väljare från vänstern.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning röstar nu var fjärde LO-medlem på Sverigedemokraterna. Det är mer än en fördubbling sedan förra valet.

Ska den svenska vänstern få ett stopp på denna utveckling måste man på allvar börja ta LO-medlemmars frågor, funderingar och oro på allvar. Vi har sett liknande tendenser i Tyskland, och där verkar en del av vänstern ha insett att politik inte bör bedrivas på strutsmaner:


Var fjärde LO-medlem är inte rasist och utlänningsfientlig. Men många av dem är trötta och besvikna på att de partier man brukat rösta på inte på riktigt allvar velat tackla den enda fråga som högerpopulisterna uteslutande har vunnit sina valframgångar på — integrationspolitiken. Ska högerpopulisterna stoppas är det hög tid att börja fundera på hur en hållbar vänsterpolitik — som även LO-medlemmar kan rösta på — ska se ut.

6 Comments

 1. En annan vänsterröst: Sahra Wagenknecht https://www.lindelof.nu/en-annan-vansterrost-sahra-wagenknecht/

 2. Detta sätt att förhålla sig har jag förkunnat i åratal. Här i Sverige möts man istället av de vänsterintellektuella typ AB´s Anders Lindbergs megafoner om rasism- och fascist-stämpeln mot partier istället för att möta deras väljare i deras verklighet och vardag. Elitens förakt kallar jag det. Det bygger bara vidare mot avgrunden. Fattas bara en ny ekonomisk kris.

 3. Integration handlar om arbete. Sålänge EU bedriver svältpolitik, s.k. austerity, kommer 7-20 procent att vara arbetslösa (beroende på produktionsstruktur i resp. land). Det kommer att vara de som står längst från arbetsmarknaden, dvs har sämst kontakter, dvs i övervägande grad invandrare. Funnes inga invandrare skulle det vara infödda svenskar som var arbetslösa. Kanske lite mindre gettofiering, men likförbannat arbetslösa.

  Hittills har jag inte hört en enda från den s.k. vänstern förorda något annat alternativ till detta än ökad offentlig konsumtion. Dvs Samuelsons snöpta keynesianism. Inget förslag till offentliga investeringar i framtida produktion (jo, fler järnvägar har en del krävt, men inget utöver detta).

  Det finns ju mer omfattande förslag, t.ex. https://www.druckerforum.org/blog/?p=1662 eller annat av Carlota Pérez. Mariana Mazzucato har också anvisat en del förslag. I all anspråkslöshet har jag också samlat en del på http://www.folkrorelser.org/bygg-landet-igen.html. Men ingen med politisk megafon har tagit sånt på allvar, dessvärre.

  Så hur gör vi kamrater? Hur populariserar man en offentlig politik som bryter sig lös från självsvälten och investerar i ett nytt industriellt paradigm där alla behövs? Och som i förbifarten minskar beroendet av fossila bränslen och andra råvaror enligt Pérez förslag?

  • Riksdagen till soffan för behandling av statsskulds-neurosen som GP smittade folk med hela 90-talet. Fel symtom eftersom han aldrig förklarade att smittan då var dollar och fast växelkurs…….inte suveräna svenska kronor.

 4. Det är inte integrationen som är problemet, det är överbefolkningen i Sverige och globalt som gör att immigration inte fungerar. Även om bara svenskar skulle immigera skulle dessa endast höja BNP per capita om du tog fram köttkvarnen och sålde Svenskarna som hamburgare.

  • BNP är ett fullständigt irrelevant kriterium. Det viktiga är att alla behövs – t.ex. för att ställa om ekonomin till en mindre råvaruberoende sådan. Och det är en organisationsfråga, som Wigforss så riktigt framhöll.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.