Järnvägskaoset i Sverige

29 Jun, 2024 at 10:00 | Posted in Politics & Society | Leave a comment

Järnvägskaoset i Sverige är ohållbart – titta i stället på systemet i  Schweiz”Regeringen och Trafikverket saboterar landets järnväg. Men järnvägsbranschen bidrar själv kraftigt till förstörelsen. Initiativet ”Omtag svensk järnväg”, som leds av SJ och Tågföretagen, är dessutom dömt att misslyckas på grund av avgörande systemfel som gör att branschen är del av problemen. 

Multinationella miljardkoncerner som Flixbus och MTR flyr också tågverksamheten i Sverige eftersom vår järnväg inte tycks ha någon framtid.

Vårt järnvägssystem med vanskötta främst enkelspåriga 1800-talsbanor har fragmentiserats, privatiserats och öppnats för konkurrens med uselt resultat. Trots Trafikverkets svindlande budget försämras infrastrukturen. Decenniers omorganisation av trafiksektorn har misslyckats. Det orsakar samhället och näringslivet miljardkostnader och hindrar ekonomisk utveckling medan frysande resenärer står på perronger i väntan på inställda tåg och malmtåg spårar ur på Malmbanan …

Järnvägskrisen kan exempelvis lösas genom att ett nationellt integrerat järnvägsbolag bildas för stambanorna och deras tågtrafik medan storregionala järnvägsbolag bildas för ett nät av regionala banor och deras tågtrafik enligt schweizisk modell. Vi har numer insett att det inte räcker med bildandet av ett banverk för infrastrukturen för att ställa järnvägssystemet på fötter igen.

Men i praktiken ställer dagens regering järnvägen mot de andra trafikslagen och prioriterar dessa medan förutsättningarna för tågtrafiken försämras. Det är ohållbart vad gäller näringslivets ekonomi, klimatet och hela landets möjligheter till utveckling.

Jan Du Rietz, Åke Nilsson, Hans Albin Larsson, Lars P Syll / Ny Teknik

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.