John Hassler — etablissemangsekonom med dimljuset på

5 Dec, 2019 at 12:43 | Posted in Economics | Comments Off on John Hassler — etablissemangsekonom med dimljuset på

Det finns dåliga idéer. Men så finns det osannolikt dåliga idéer, du kan knappt föreställa dig hur någon kan ha tänkt tanken. Som att Jimmie Åkesson vill etablera omskolningsläger – ”internatskolor” – där stökiga ungdomar ska marschera i takt och fostras till präktig svenskhet …

dumstrut1Sedan kommer professor John Hassler med ett förslag som är helt uppåt väggarna knasigt … Sverige har en förmögenhet på mer än 1 300 miljarder kronor som vi skulle kunna använda till att bromsa klimatkrisen. Men politikerna väljer att tvångsmässigt betala av en krympande statsskuld.

Hassler är frustrerad. Men han har en idé: Sverige måste låna. Det kan göras till en fast tioårig ränta på minus 0,02 procent. Bra! Låna för att börja satsa tungt? Nej, han vill konstruera en global aktiefond. Mindre bra …

Det är som om han anar att många kommer tycka att det är besynnerligt att frigöra 1 000 miljarder bara för att slänga dem på roulettbordet, när vi skulle kunna investera direkt i svensk infrastruktur.

”Orsaken är att pengarna för närvarande med stor sannolikhet skulle hamna i investeringsprojekt med låg samhällsekonomisk avkastning”, skriver Hassler i Svenska Dagbladet – utan att berätta hur han uppskattat denna sannolikhet eller vilka projekt han menar.

1 000 miljarder är nästan 100 gånger mer än liggande klimat- och miljöbudget. 50 miljarder är nästan fem gånger mer.

Andreas Gustavsson / ETC

Efter att ha tagit del av herr Hasslers analys, slog det mig att jag nog hört det här förut …

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.