Woman is the nigger of the world

2 March, 2016 at 18:18 | Posted in Politics & Society | Leave a comment

För en tid sedan skrev Sara Mohammad — grundare av Glöm aldrig Pela och Fadime — i en debattartikel på SVT Opinion att hon idag med oro ser hur religiösa krafter flyttar fram sina positioner här i Sverige:

Häromveckan gick Storsjöbadet i Österstund ut med att de börjar sälja burkinis, och flera badhus har börjat med skilda badtider för kvinnor och män.

Vi är många som flytt från ett kulturellt och religiöst förtryck med krav på kontroll av kvinnors sexualitet och förnekande av jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vi kom hit till Sverige med högt ställda förväntningar på ett fritt samhälle. Vi ville bli en del av ett fritt land och det som den svenska kvinnofrigörelsen hade uppnått. Vi ville också stödja kvinnofrigörelsen i de länder vi kom ifrån …

Religiösa normer och värderingar har alltid hjärntvättat oss att uppfatta dem som något naturligt och eftersträvansvärt. I själva verket är de ofta kvinnofientliga idéer som förtrycker.

Sümeyya Gencoglu (MP) tycktes dock inte vara överens om denna verklighetsbeskrivning:

Är det verkligen frihet för alla som du talar om?

Frihet innebär inte ett alternativ för alla. Frihet innebär rätten att få välja, vilket man får när badplatser har skilda badtider.

Som kvinna har du fortfarande valmöjlighet till att inte bada separat. Och som den kvinnorättskämpe som du är, hade jag önskat att du verkar för alla kvinnors rättigheter i vårt samhälle, utan att göra skillnad på dess religion eller tro … Genom att ge kvinnorna möjligheten att välja separata badtider skapar vi utrymme och möjlighet för hälsa och träning för de kvinnor som önskar och vill detta … Skilda badtider kallas inte islamism … Det kallas friheten att välja, vilket vi har i ett fritt Sverige.

Vi har religionsfrihet, vilket är en av det finaste vi har här i Sverige. Så enkelt är det.

Hmmm …

För mig påminner denna ‘logik’ om folk som när jag var ung försvarade apartheid i USA och Sydafrika med att det minsann inte alls var ett uttryck för förtryck och förnedring. Tvärtom. Friheten ökade ju om man inte behövde tvingas umgås med med ‘fel’ slags människor …

Och den 8 mars är det internationella kvinnodagen.

davidlandesThe best clue to a nation’s growth and development potential is the status and role of women.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.