Hästskitsteoremet i svensk tappning

29 Dec, 2021 at 09:52 | Posted in Economics | 2 Comments

Daniel Waldenström om kapitalbeskattningens förutsättningar - SNS1980- och 1990-talen var avregleringens årtionden. Som en följd växte ekonomin, med undantag för krisåren i början av 90-talet, snabbt. Och det ledde till att den ekonomiska ojämlikheten ökade.

– Skillnaden i inkomster mellan grupper har ökat – det har varit en medveten strategi sedan 1980-talet, säger Daniel Waldenström.

– I takt med att vi fick upp farten i ekonomin så skapade det förutsättningar för personer med drivkraft och det skapar välstånd.

DN

Ja, vad ska man säga om denna, med både hängslen och livrem försedda, ekonomistiska ojämlikhetsapologetik? Ibland säger en bild mer än tusen ord …

7360f8a6_Reagonomics-1200x959

2 Comments

  1. Snarare gäller väl George Monbiots tes:

    “While good citizens are bound by ever more oppressive laws, “the market”, according to neoliberal theory, should be released from regulatory constraint. Deregulation is a euphemism for destroying the effective capacity of the state to protect us from chancers, conmen and criminals. Empowered to cut corners, fishy businesses outcompete responsible ones and we begin to shift towards an organised crime economy.”

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/dec/24/dead-goldfish-licensed-waste-disposer-system-falling-apart

  2. En utmärkt allegori(?) över den ortodoxa nationalekonomins funktionssätt i det moderna samhället finns på https://ekonomistas.se/2021/11/16/kop-julklappar-till-hela-slakten-utan-att-betala-en-krona/ med fortsättning och avslutning på https://ekonomistas.se/2021/12/15/det-stora-jularbitraget/
    Slutklämmen är att “Julgodiset använde min son som bonusgåvor till sina kunder och jag fick möjlighet att skänka bort julgodis till alla på institutionen.”
    Vi kan i stället för julgodis föreställa oss mera betydande belöningar som till exempel professurer och olika typer av pris, som till exempel till Alfred Nobels minne, eller som till författaren av de länkade artiklarna; Assar Lindbeck-medaljen.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.