Mauricio Rojas — historierevisionisten som fick avgå efter 94 timmar

2 Dec, 2021 at 08:48 | Posted in Politics & Society | 1 Comment

Protestvågen tvingade regeringen att acceptera folkomröstningar om en ny demokratisk konstitution … I författningskonventet som omfattar 155 medlemmar gäller paritet mellan män och kvinnor, ursprungsbefolkningen garanteras sjutton mandat …

Mauricio Rojas är ny integrationsrådgivare hos Liberalerna – LiberalernaDen chilenska högern vill undergräva konventets legitimitet. En framträdande kritiker är de svenska liberalernas nya ledargestalt och riksdagskandidat Mauricio Rojas. Han kallar författningsprocessen för ett populistiskt spektakel, en kapitulation för gatans parlament och för ”pöbeln.”

Rojas rekommenderade i ett tv-uttalande kraftiga och våldsamma polis- och militäringripanden mot demonstranter, också om det krävdes dödsoffer …

Rojas utsågs 2018 till kulturminister i Chile, sedan han givit ut en hagiografisk bok om Chiles president Sebastian Piñera (en kopia av Italiens Silvio Berlusconi) och tjänat denne som talskrivare.

Chiles kulturvärld protesterade. Rojas hade fördömt och förlöjligat Minnesmuseet som dokumenterar våldet, morden, deportationerna och tortyren under militärdiktaturen. De angrep honom under parollen: ”Vi försvarar minnet”. Också den breda högerliberala alliansen Evópoli tog avstånd från Rojas. Han avsattes som kulturminister efter 94 timmars tjänstgöring. I Chile 2018 kunde inte en historierevisionist vara minister.

Olle Svenning/Aftonbladet

Och så undrar folk varför liberalerna under Nyamko Sabuni är på väg ut ur riksdagen …

1 Comment

  1. Jag undrar var han hade sagt om liberalernas och socialdemokraternas “kapitulation” för potatisrevolutionen i Sverige 1918. Den som resulterade i allmän rösträtt.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.