Regeringens sparpolitik bygger på en rad missuppfattningar

21 Apr, 2021 at 14:58 | Posted in Economics | 1 Comment

austerity22När Magdalena Andersson varnar för att Sverige kan hamna i samma läge som de krisande euroländerna visar hon bristande insikt om finanspolitikens grundläggande villkor. Så länge Sverige lånar i sin egen valuta utan fast växelkurs kan Riksbanken avvärja sådana kriser. Det finns ingen osynlig gräns som Sverige plötsligt kan korsa och bli som Grekland bara för att vi ökar vår statsskuld. Skillnaden mellan vår valutaregim och euroländernas är inte kvantitativ utan kvalitativ. Det är inte en gradskillnad utan en utan en artskillnad.

Finansministern varnade också för att en hög statsskuld kunde leda till en repris på den svenska 1990-talskrisen. Men den krisen berodde inte på statsskulden utan på en bostadsbubbla som brast, följd av drastiska räntehöjningar för att försöka behålla kronans fasta växelkurs. Som Magdalena Andersson påpekade i P1 slog 1990-talskrisen hårdast mot de svaga i samhället, men inte för att statsskulden var för hög utan tvärtom för att den på grund av svångremspolitiken minskade alltför fort, och därmed inte kunde agera stötdämpare åt den privata sektorns kollapsande köpkraft …

Det finanspolitiska ramverket sätter ramarna för all politik i Sverige. Frågan om huruvida vi borde behålla det eller inte förtjänar att diskuteras utifrån fakta, inte missförstånd.

Max Jerneck / Dagens Industri

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Att Andersson upprepar samma påståenden trots alla påpekanden tyder på att det inte är något missförstånd utan en dogm som är helt oberoende av sant och falskt.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.