Om konsten att läsa och skriva

23 Aug, 2019 at 20:46 | Posted in Varia | 2 Comments

Hur ska man läsa? Det är nog en rätt vanlig fundering alla någon gång har haft kring vårt förhållningssätt till litteratur och läsande.

Själv får jag anledning fundera kring detta när min älskade — som oförtrutet slukar nya böcker i ett rasande tempo — åter igen försöker övertala mig att ställa tillbaka Röda rummet, Hemsöborna, Martin Bircks ungdom, Den allvarsamma leken, Jerusalem eller Gösta Berlings saga i biblioteket och “pröva någon ny bok” för en gångs skull. För henne är det obegripligt att någon ens kommer på tanken att läsa om en roman när det finns så mycket oupptäckt och nytt att kasta sig över i litteraturens underbara värld. För henne — och säkert många andra bokslukare — är det bara dårar som hängivet ägnar sig åt ständiga omläsningar.

Men låt mig trots det försöka försvara oss dårar! Till min hjälp tar jag en bok som jag — just det — läst om gång på gång under mer än tre årtionden. Olof Lagercrantz skriver i sin fantastiskt underbara lilla bok:

konNär vi läser andra gången är det som att läsa en döds biografi eller se vårt liv strax innan vi ska lämna det. Nu står det klart varför den där upplevelsen i första kapitlet gjorde så starkt intryck på hjältinnan. Den avgjorde i själva verket hennes liv. Ett mönster träder fram. Det som var oöverskådligt blir enkelt och begripligt.

Nu kan vi också, liksom vi gör när vi minns vårt eget liv, stanna upp vid särskilt vackra och meningsfulla avsnitt. Vi behöver inte skynda oss ty vi vet fortsättningen. Ingen oro för framtiden hindrar oss att njuta av nuet …

Betänk också, ni som propagerar för läsning av god litteratur, att i samma ögonblick det blir klassat som fint att läsa, som något vilket sätter läsaren i en högre klass än andra, är katastrofen nära. Då är boken i farozonen. Det måste vara ett behov verkande inifrån som driver till läsning.

Jag har läst den mer än tjugo gånger och för var gång blir jag lika uppfylld av glädje och förundran. Dessa nittio sidor fulla av visdom och eftertanke är så oändligt mycket mer värda än all den tyckmyckentrutade blaj som pumpas ut på den alltmer kommersialiserade bokmarknaden. Tag och läs!

2 Comments

  1. Just det med Selma Lagerlöf, talar till mig.
    Av någon outgrundlig anledning, så läste jag inte henne förrän på långt senare år. Makalöst fint! Men om jag läst då-man-skulle, så kanske hon skulle ha varit förpassad till… historien för mig idag?
    Inte så viktigt egentligen kanske; det man gör tar sig olika vägar till en slags förståelse (låter pekoralt, jag vet).
    Det nya är för mig är ofta lite “enkla” saker – som t ex när en amerikansk TV-serie i en enkel scen, förmedlar förståelsen av generationer tillbaks lärdom. Bara så där helt apropå…
    Ja, jo. Kalifornisk dito såklart. Och de skulle älskat Selma Lagerlöf! 🙂

  2. PS. Förresten – när man läser om, är man ju inte samma människa som förra gången man läste. Därför är boken ständigt ny.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.