Ikea — världsmästare i skatteflykt

3 Feb, 2019 at 10:03 | Posted in Politics & Society | Comments Off on Ikea — världsmästare i skatteflykt

Ikea Älmhults vd Pernilla Jonsson kräver att regeringen ska göra en mångmiljardsatsning på tågtrafiken, eftersom ”järnvägens brister hotar Ikeas fortsatta expansion” ( DN Debatt 19 januari). Det är ett bra förslag, men vem ska betala?

FB_IKEA_1200x800_ENDet blir väl du och jag, för skatt är en utgift som Ikea ogillar. Möbelföretagets grundare Ingvar Kamprad valde att lämna Sverige för att leva i skatteexil i Schweiz i 40 år. Den franska tidningen Le Monde har utnämnt Ikea till världsmästare i skatteflykt, eftersom koncernen är pionjär i konsten att snickra skatteupplägg med hjälp av en fingerad handel mellan dotterföretag i olika skatteparadis.

I slutändan hamnar vinsten hos stiftelsen Interogo i Lichtenstein. Där är utdelningar från utländska dotterbolag skattefria. EU-kommissionen har därför beslutat att granska Ikeas skatteupplägg. Koncernen bedöms ha undanhållit 10 miljarder kronor i skatt under en sexårsperiod.

Ikea bjuder nu in politiker till ”ett nationellt krismöte” om järnvägen. Vi föreslår ett tillägg till dagordningen: Hur kan Ikea bidra till att snickra ihop ett hållbart skattesystem?

Gunilla Andersson & Lars P Syll / DN

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.