Mediernas ensidiga ekonomirapportering

9 Jan, 2019 at 08:25 | Posted in Economics | 3 Comments

När svenska medier vill veta något om ekonomi frågar de Arturo Arques.Han är privatekonom på en storbank och när tidningen Flamman i förra veckan (4 jan) granskade vilka ekonomer som citeras i 100 artiklar i svensk press är han kårens mest pratsamma stjärna …

moneySex av tio intervjuade ekonomer kommer från näringslivet, framför allt från arbetsgivarorganisationer, banker och försäkringsbolag. Det är tiofalt fler än från facken och deras närstående organisationer, till exempel tankesmedjor.

En sådan dominans formar naturligtvis själva idén om det sunda förnuftet, om vad som är möjligt, önskvärt och naturligt – och vad som är udda och galet. Vi får också, som nationalekonomen Lars Pålsson Syll säger till Flamman, en falsk bild av att ekonomkåren är enig och i förlängningen att ekonomi är ett nästan naturvetenskapligt ämne, vars grundsatser inte kan ifrågasättas.

Visst, ekonomerna kan säkert vara klädsamt oeniga i detaljer, men det är knappast någon djärv gissning att inte en enda av dem propagerar för fyra dagars arbetsvecka, nolltillväxt, nationalisering av storbankerna eller konfiskatoriska förmögenhetsskatter.

Det är liksom inte det de får betalt för.

Petter Larsson/Aftonbladet

3 Comments

  1. Ack ja, jag vet inte hur många gånger jag har ringt upp Ekot och påpekat att man inte kan ha en bankekonom som opartisk kommentator i bankrelaterade ekonomiska frågor. De är lika förvånade varje gång – och ger mig rätt.

    Lättja? Korruption? Överbelastning? Dumhet och oprofessionalism?

    • Antagligen allt 🙂

  2. Det dräller av snillen här i landet Lars! Man kan inte räkna dom alla ,bankexperter och andra 🙂 ! Oj oj, klassens ljus !


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.