Stoppa järnvägsnedläggningarna!

20 March, 2018 at 11:58 | Posted in Politics & Society | 2 Comments

Yours truly debatterar i dagens Göteborgs-Posten den sanslösa järnvägsnedläggnig som staten i det tysta är i full gång med:

tågInfrastrukturen tycks löpa amok med klimat, demokrati och skattemiljarder. Trafikverket fortsätter att vansköta den svenska järnvägen och bluffar nu även igenom nedläggning av elbanor i Västra Götaland. Landets järnvägar är också mest 1800-talskrokiga enkelspår, en otänkbar standard för moderna vägar. Samtidigt storsatsar regeringen och trafikverket på Arlanda och flyget. Detta trots Parisavtalet och vårt klimatpolitiska ramverk för att minska CO2-utsläppen, vilket kräver åtgärder nu.

Vi har följt trafikpolitiken och järnvägen i många decennier och kan konstatera att läget i dag är sämre än någonsin med ständiga tågförseningar och tågstopp på grund av problem med växlar, signaler, spårarbeten, snöfall med mera. Resenärer och näringslivets godstransporter drabbas och media skriver ständigt om problemen. Men det är inte lika välkänt att staten med Trafikverket i spetsen arbetar intensivt för att lägga ned en massa järnvägar runt om i landet. En ny stor nedläggningsomgång har just börjat.

2 Comments

  1. Underbart Lars,att du börjar rota om i den “sketna göteborgska grytan” !!! Ingen häruppe tycks syssla med det. Vet ej, men,i skillnad mot er i Malmö så verkar vi inte ha större påverkan utifrån. Annat i Malmö där ni lever mer kontinentalt, med bron osv. men här? Finnes endast, Laesö og Fredrikshavn!

  2. Jo, SJ, det är en saga för sig. Utförsäljningen av SJ stod våran dåvarande minister U. Adelsohn för, vilket han ångrade sig bitterligen för.
    Sedan har vi haft regering efter regering som låtit gå. Men viktigaste huvudfrågan är ju om påfundet att låta marknaden styra ALLT, offentligt och privat är bra?.Min gamle Friedmanitiske professor tyckte inte så.Inte ens där. Ekonomkåren i Sverige tycks svansviftande i den här frågan ,svamlande efter svar
    .Nog borde det väl komma fram någon Neo-Klassisk uttolkare av allt det här, och säga att det är bra,eller allt är bäst som det nu är? Längre i konservativt Djupsinne, lär man väl aldrig nå??


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.