Keynes — en sällsynt fågel

25 Feb, 2018 at 18:04 | Posted in Economics | Comments Off on Keynes — en sällsynt fågel

davAlfred Marshall skrev en gång att “bra ekonomer är sällsynta fåglar.” Det stämmer verkligen. En av dessa sällsynta fåglar var definitivt John Maynard Keynes.

Och nu har den norske ekonomiprofessorn Björn-Ivar Davidsen skrivit en bok om denne sällsynt kompetente ekonom, filosof, statstjänsteman, spekulant, utopist, universitetsmecenat, konstsamlare, med mera, med mera.

I boken får vi följa med på en resa i Keynes’ biografiska fotspår och får på så vis ta del av denne mångsidige intellektuelle gigants liv och leverne. Även om boken främst är biografiskt hållen, finns det, inte minst i de avslutande kapitlen, intressanta och välargumenterade resonemang kring vad som är kärnan i Keynes ekonomiska tänkande.

Nyttig läsning — inte minst för de som kanske läst lite nationalekonomi på något av våra universitet och därför tyvärr fått en fullständigt förvrängd bild av vad som var det omvälvande och revolutionerande i Keynes’ ekonomiska tänkande.

Med den här boken visar författaren att han själv också är en sällsynt fågel. Skrivkunniga akademiska ekonomer är en utrotningshotad art. Vilken tur att vi då kan läsa denna välskrivna och intressanta bok, skriven av en ekonom som uppenbart klarar av att skriva skön prosa.

Tag och läs!

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.