Annie Lööfs unkna Ayn Rand vurmande

7 January, 2018 at 10:40 | Posted in Politics & Society | 1 Comment

14a2d5c566af286a81d3ce33e3674762--moral-responsibility-ayn-randI sin dagbok från 1928 citerade Ayn Rand — den iskalla egoismens översteprästinna — med gillande ett uttalande från den då mycket omtalade William Edward Hickman – “What is good for me is right.” Rand är entusiastisk och skriver: “The best and strongest expression of a real man’s psychology I have heard.”

Senare modellerar hon en av alla sina hjältefigurer – Danny Renahan – efter sagde Hickman. Renahan beskrivs som “born with a wonderful, free, light consciousness — [resulting from] the absolute lack of social instinct or herd feeling. He does not understand, because he has no organ for understanding, the necessity, meaning, or importance of other people … Other people do not exist for him and he does not understand why they should.”

Vem var då denne Hickman som fick Rand att inspireras så? Jo, Hickman var en ökänd bankrånare, barnkidnappare och massmördare. En av de mest hatade och avskyvärda brottslingarna i USA:s kriminalhistoria.

1annieAtt välkända nyliberaler som Alan Greenspan och Paul Ryan vurmar för Ayn Rands övermänniskoideal är kanske inte så förvånande. Men att Annie Lööf också gör det är kanske mer anmärkningsvärt.

I Lööfs ögon är Rand “en av 1900-talets största tänkare”. I andras en av 1900-talets mest vämjeliga personer.

Att fru Lööf ohöljt hyllar en psykopat som Ayn Rand och en diktatorkramare som Margaret Thatcher är klandervärt i sig. Men huvudskälet till att jag år efter år fortsatt kritisera denna floskulösa politikerbroiler beror främst på hennes huvudlösa nyliberala argumentation och motionerande om att exempelvis

  • Införa plattskatt (lägre skatt för höginkomsttagare)
  • Avskaffa lagen om anställningsskydd
  • Inskränka strejkrätten
  • Införa marknadshyror
  • Sälja ut SvT och SR
  • Få Sverige att gå med i NATO
  • Bygga ut kärnkraften

Annie Lööf och andra nyliberaler har länge traskat patrull och lovprisat en amerikansk modell med avsaknad av regleringar och välfärdshöjande kollektivavtal på arbetsmarknaden. Jo, man tackar! Visst. I USA ser vi kanske inte så många exempel på det som Lööf et consortes kallar fackliga “övergrepp,” men desto mer av inkomst- och förmögenhetsojämlik. Något som i hög grad också bidragit till den ekonomiska kräftgången och förhindrar en snabb återhämtning.

Som all modern forskning på området visar, hämmas tillväxt och välfärd av ojämlikhet. I stället för att låta enfald få ersätta analysförmåga och besinning borde oförnuftets marknadsmatadorer vara ytterst självkritiska och fundera över hur man så länge kunnat torgföra tankeludd för vilket det helt saknas både vetenskaplig och empirisk grund.

Nyliberal dumdryghet med idoler och förebilder som Ayn Rand och Margaret Thatcher borde inte ge röster i 2000-talets Sverige. Låt oss hoppas att verkligheten snart börjar komma ikapp vår egen Rayn-Thatcher. Det är hög tid för ett uppvaknande ur den nyliberala mardröm denna politiska broiler och klyschmakare lyckats dra ner det en gång så stolta centerpartiet i.

Till dem som likt Annie Lööf utifrån unkna ideologiska bevekelsegrunder vill demontera den svenska modellens välfärdsskapande strukturer vill nog många med Fabian Månsson utbrista: “Vet hut, vet sjudubbelt hut.”

Advertisements

1 Comment

  1. Centerpartiet fd.Bondefördebundet en gång ett intresseparti för små och stora jordbrukare har nu kapats av ett gäng knasiga Stockholms-Libertarianer runt om kring Stureplan som ju minst av allt har något att tjäna på av den gängen.En sorglig utveckling.Undrar vad en sådan som Olof Johansson tycker om denna utveckling?Olof Johansson,av Olof Palme en gång kallad “Åsa Nisse Marxist”.Och utvecklingen började ju redan med Maud Olofsson.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.