Per Svensson — ännu en av dessa antidemokratiska demokrater

17 Jul, 2016 at 10:42 | Posted in Politics & Society | Comments Off on Per Svensson — ännu en av dessa antidemokratiska demokrater

Inför brexit-omröstningen var det få kommentatorer som ondgjorde sig över att man i Storbritannien valt att låta medborgarna i en folkomröstning tala om huruvida man ville stanna kvar i EU eller ej. För de flesta framstod detta lika självklart som att Sverige för lite mer än tio år sedan folkomröstade om vi ville vara med i EMU eller ej.

slide_3Men när väl det — för de flesta — överraskande resultatet av brexit-omröstningen stod klart blev det andra tongångar. När ‘folket’ inte valde som ‘etablissemanget’ var det helt plötsligt sååå fel med folkomröstningar.

En av alla dessa debattörer och kommentatorer som nu förfasar sig över att britterna ‘valde fel’ är Sydsvenskans Per Svensson. I en artikel med rubriken Med folkets stöd mot avgrunden talar Svensson — hedersdoktor vid Malmö högskola — om att folkomröstningar mest är något som ‘karikerar’ demokrati och utnyttjas av ‘populister’ och ‘charlataner’. Tanken att en majoritet av britterna ville lämna EU skulle kunna bero på att för de minst bemedlade och svagaste grupperna har EU och dess åtstramningspolitik inte levererat ett dyft, föresvävar uppenbarligen inte Svensson.

När resultatet inte gick etablissemangets väg är helt plötsligt folkomröstningsinstitutet inte ett uttryck för ‘verklig’ demokrati.

Får man föreslå herr Svensson en resa till Schweiz? Eller det är kanske också bara ett land där ‘eliten’ utnyttjar ‘folket’ för att driva igenom sina egna intressen?

Demokrati är ingen gottepåse.

Demokrati är inget vi står upp för bara när den resulterar i beslut som vi gillar.

Demokrati och ‘rule of law’ är något vi ska slå vakt om. Överallt. Alltid.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.