Teodicé

8 August, 2015 at 11:14 | Posted in Varia | Leave a comment

Finns Gud? Den frågan har milt uttryckt varit under utredning en längre tid utan att någon större enighet har kunnat skönjas. Jag själv tillhör den möjligen förtappade grupp av människor som tycks medfött oförmögna att tro.

I min barndom fördes jag inte så sällan till kyrkan även utanför storhelgerna, och redan som tioåring fann jag att jag inne i huvudet ofta agerade sportkommentator under predikningarna. Till prästernas utläggningar lade jag därför konsekvent till saker som ”…men så var det ju inte”, ”…knappast va?”, eller ”…HUR kan någon tro på det här?” när det hela lät lite väl osannolikt, vilket var för det mesta.

fa_2598a216f0da259720c1997fe9f96c11Det verkade också konstigt att Herren kunde vredgas om jag t.ex. råkade glömma att ta av mig toppluvan i kyrkan medan flickorna fick ha sina mössor på. Kunde någon som hade så mycket att göra verkligen vara så petig?

Atleten med tomteskägget på tavlorna såg förvisso lite bister ut – i kontrast till de fånleende små keruberna vars vingar inte direkt antydde intelligent aerodynamisk design. Stå upp, sitt ned, psalmbok fram, prästflytt från altaret till predikstol och tillbaka, bönedrönande i kör – som tifo betraktat var det inte mycket att hänga i julgranen: katolikerna hade ju i alla fall lite action-segment och schysst pyroteknik som hade kunnat liva upp en agnostiskt sinnad pojkvasker.

Det som skavde mest var det jag senare lärde mig kallades för teodicéproblemet, dvs. hur man kan ha en Gud som är både god och allsmäktig samtidigt som det finns ondska och lidande i världen. Svaren på mina relaterade frågor möttes av mummel eller förklaringar vars logik påminde om scouternas mest komplicerade knop …

Mikael Sundström

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.