Nu hänger allt på finanspolitiken. Avskaffa överskottsmålet!

2 July, 2015 at 10:42 | Posted in Economics | Comments Off on Nu hänger allt på finanspolitiken. Avskaffa överskottsmålet!

Riksbanken meddelar idag att man sänker reporäntan till minus 0,35 procent.

Kruxet är bara att det inte räcker med att sänka reporäntan.

nacksparr-utgiftstakVi måste också börja våga använda finanspolitiken. Att bara stå på ett ben gör det svårt att balansera. På två ben går det mycket lättare. För att få fart på ekonomin behöver vi både en penningpolitisk och en finanspolitisk dynamo. Det är med andra ord hög tid att skrota förlegade och kontraproduktiva överskottsmål och utgiftstak!

Räntesänkningen idag är mer än något annat ett kvitto på att den nyliberala åtstramningspolitiken nått vägs ände. Om den inte ersätts — och det snart — med en mer expansiv ekonomisk politik ser den svenska ekonomins framtid allt annat än ljus ut.

Penningpolitiken har nu nått vägs ände. Ska det bedrivas någon vettig ekonomisk politik i det här landet måste vi nu helt förlita oss på finanspolitiken.

Detta är dock ett megaproblem så länge regeringen håller fast vid det förfelade överskottsmålet. Med en fortsatt hög arbetslöshet och minst sagt knacklig tillväxt behöver vi kunna föra expansiv finanspolitik.

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.