Bobubblan bara växer och växer i Sverige

20 Feb, 2014 at 11:55 | Posted in Economics | 6 Comments

index_realt_villor_br_1952-2013

Som  Cornucopia  visar i ovanstående diagram har reala bostadsrättspriser stigit med nästan 900 % de senaste 30 åren! 

Om detta inte är en bubbla vet jag inte vad som skulle kunna vara det.

Men det kanske är bäst att fråga L E O Svensson först …

Added: Martin Flodén och Flute har också tänkvärda bubbeliakttagelser.

[h/t Erik Hegelund]

6 Comments

 1. Lars, I happened to click on your link to Svensson and noted that he had a button for an English translation. although I can read a bit of Swedish, I am far from proficient, but understand enough to appreciate your excellent blogs and wish they could be available in English as well. Google translate is a poor substitute. I realize this might be a lot of unwanted work for you, but I thought I would pass along this comment just as a selfish hope?
  Best regards,
  William Allen

 2. Ska du inte jämföra med realinkomsternas utveckling och förmögenheternas utveckling?

  Att bara titta på reala bostadspriser verkar lite konstigt i sammanhanget. Dessutom är väl det intressanta egentligen de faktiska boendekostnaderna, med hänsyn till att ränteläget shiftat nedåt samt att beskattningen blivit lindrigare.

  Själv bor jag otroligt billigt idag och tror knappt att det kan vara sant att man kan bo så billigt jämfört med hur det såg ut för 20 år sedan när jag köpte bostaden. Glad att jag inte valde att hyra då det begav sig. Tänk att Bengt Hansson fortfarande lyfter en lön… Han kan ju knappast ha gjort någon lycklig med sin “rådgivning” under alla de år han spritt sina visdomsord ifrån sin trygga statliga post på Boverket.

 3. Sen kan man fråga sig hur sannolikt det är att den spricker. En väsentlig del av bubblan består ju i att det inte byggs, och att följaktligen den växande befolkningen måste bjuda över varandra för att få en bostad. Tillgång och efterfrågan, så att säga.

  Möjligen kan det bli som i USA – bubblan spricker på oattraktiva marknader men inte på attraktiva. Villor i Hultsfred och Valbo sjunker i pris medan bostadsrätter i Stockholms innerstad stiger.

  • Tja, den kan spricka i Stockholm via sin egen uppblåsthet. Bopriserna i Stockholmsregionen hotar redan nu den ekonomiska utvecklingen i regionen. Vilket på sikt kan göra att den spricker på mycket attraktiva platser.

   Oattraktiva platser finns det inte så mycket utrymme för bubblan, i Åmål har man skänkt bort bostadsrätter i över 10 år.

   En vilja av att spara pengar och tjäna så mycket som möjligt på sina fastigheter i Stockholm, har gjort att det finns gott om lokaler för kontorsbaserade bolag. Men bolag som behöver andra typer av lokaler, kan ha väldigt svåra problem att hitta lokal. De som har andra typer av lokaler har en tendens att riva ut allt och göra kontor så fort det bara går. Därom talar jag av erfarenhet.

   En bubbla är skadlig långt innan den spricker.

 4. En bubbla erkänns bara av de ansvariga då kollapsen är ett faktum. Ungefär som Borg vägrade ta ordet ekonomisk kris eller lågkonjuktur i sin mun förrän långt efter de varit ett faktum.

 5. Det är väl bara att säga som någon sade om Shanghaibörsen hösten 2007: “Whatever that graph shows, I want to short it!”
  Blir intressant att se om nya redovisningsreglerna för avskrivningar blir det som knäcker bubblan.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.