Svensk skola i fortsatt kräftgång

11 Apr, 2013 at 09:17 | Posted in Education & School | 1 Comment

FN-organet Unicef har gjort en jämförelse mellan 29 olika länder vad avser kunskaperna i kärnämnena läsning, matematik och naturvetenskap vid 15 års ålder. Svenska elever hamnar på plats 18, ner från plats 6 år 2003 (för en sammanställning av resultat från liknande internationella mätningar se här).

Enligt Sverker Härd, chef för utvärderingsenheten vid Skolverket, kan den svenska skolans kräftgång spåras tillbaka till mitten av 1990-talet.

– Att Sverige halkar efter i den här typen av skolresultat är inget nytt i sig, även om vi på Skolverket naturligtvis ser det som väldigt bekymmersamt. Samtidigt ska man komma ihåg att det finns många andra aspekter där den svenska skolan visar bättre resultat. Svenska elever trivs relativt bra och det finns ett gott diskussionsklimat.

TT: Så svenska elever trivs, men lär sig ingenting?

– Den här jämförelsen mäter endast tre saker. Det är viktiga saker, i och för sig, men skolans uppdrag består trots allt av mer än så.

För att vända trenden genomförs nu en rad reformer, som bland annat innebär att skolans kunskapsuppdrag och lärarens roll i undervisningen förtydligas.

TT: Räcker det?

– Vi både hoppas och tror det, men det får naturligtvis framtiden utvisa.

TT

1 Comment

  1. Skolverkets åtgärder, jag parafrasar:
    Vi gör slumpmässiga saker och hoppas!


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.