Cypern som eurosystemrisk

23 Mar, 2013 at 12:12 | Posted in Economics | 1 Comment

Men det handlar inte om den direkta ekonomiska smällen som en krasch på Cypern orsakar. Hela det cypriotiska banksystemet är hälften så stort som svenska SEB.

Faran ligger i något helt annat. Ett tänkbart scenario som uppenbarligen diskuterats i EU-kretsar de senaste dagarna är att Cypern faktiskt lämnar valutasamarbetet. Därmed skulle eurobunkerns igenmurade nödutgång, den som en enig politikerarmé deklarerat måste förbli stängd om så helvetet startar skridskoskola, plötsligt börja stå och slå på vid gavel. Befolkningarna i Spanien, Portugal och andra krisländer skulle ju kunna få för sig ett och annat.

Skulle de försöka fly euron skulle det få desto större konsekvenser för Europa …

Precis så är det med hela eurokrisen. Intressen ställs mot varandra. Sunda principer möter en kompromisslös verklighet. Det som verkar klokt i Berlin låter sinnesjukt i Madrid, London eller Nicosia. För varje lösning på ett problem uppstår två nya. Och därför får också till synes små avgöranden oproportioneligt stor betydelse.

Andreas Cervenka

Det börjar med andra ord bli läge för Carl Bastiat Hamilton att åter föreslå att Sverige ska gå med i eurosamarbetet …

1 Comment

  1. Skyll inte Carl B Hamilton för populism. 🙂 Han påminner mer om Sven Dufva i fänrik Stål sägner, inte minst vad det gäller förstånd. En fantastisk dikt.

    Samtidigt vill jag skänka en tacksamhetens tanke till Carl Bildt som band sig till en folkomröstning om EMU medlemskap. Utan detta hade vi garanterat suttit med Euro idag.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.