När dåliga prognoser är bättre än bra

21 Mar, 2013 at 10:59 | Posted in Economics | 1 Comment

ripleVad är värst, en dålig prognos eller ingen prognos? Svaret är enkelt. Så fort du exponeras för en prognos är du i en sämre position än du var innan …

Expertprognoser gör med all sannolikhet mer skada än nytta. Det är därför det lönar sig att snabbt bläddra förbi tidningsartiklar med rubriker som ‘Så kommer börsen gå i år’ …

Tänk dig att du har som jobb att sköta ditt företags valutaväxlingar … Du måste bestämma att antingen säkra växelkursen redan nu, eller vänta tills beloppet anländer och växla till den kurs som gäller då … Som tur är har du analytikernas dollarprognoser till hjälp. De gör det inte ett dugg lättare att förutspå dollarkursen. Men de kan hjälpa dig ändå.

Om du lyckas göra rätt spelar inte analyserna någon större roll. Men om dollarn faller som en sten och du har valt att inte säkra växelkursen, kommer företagsledningen att vilja veta varför du har sumpat bort företagets penga … Du kan dra en lång historia om historiska valutatrender, ekonomisk tillväxt, betalningbalans och ränteskillnader. Till slut kommer alla att hålla med om att du agerade rätt mot bakgrund av den information du hade på förhand.

Analyserna gör att du kommer undan. Särskilt de som hade mest fel … Prognoserna har inget ekonomiskt värde, vare sig för företaget eller samhället. Värdet är att de räddar ditt skinn.

Fondförvaltare Alf Riple – med bakgrund som chefsanalytiker på Nordea och rådgivare på norska Finansdepartementet – har skrivit en suveränt bra bok. Läs den!

1 Comment

  1. En prognos är inget annat än en mer eller mindre god gissning, styrd av mer eller mindre förutfattade meningar, villfarelser och propaganda/påtryckningar. Då spelar det ingen större roll om det är Konjunkturinstitutet som är i farten eller några figurer som uttalara sig om “experternas bästa aktietips” i kvällsblaskan.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.