Om vådan av att läsa nationalekonomi

4 February, 2013 at 10:27 | Posted in Varia | 3 Comments

fgbbio_2För egen del … måste jag läsa lika nödvändigt som jag måste andas, och jag kan numera läsa så gott som allt som är någorlunda mänskligt skrivet och har innehåll …

Men bestämda undantag finnas, som jag aldrig kommer att kunna bemästra; liksom vissa människor med god aptit bli sjuka vid tanken på ål eller må illa av musslor. Jag kan inte läsa juridik; inte heller nationalekonomi …

Försöker jag mig på den sortens ting, inträda oförminskade de nybörjarfenomen som kunna hemsöka ett stackars ovilligt skolbarn: universum sjunker samman i grå lump, och själen fylles av kval; förståndet vrider sig, som om det sutte på ett halster, och hjärnan känns vattnig; och en trötthet, långt mer kompakt än all trötthet alstrad av någon som helst av mig känd form av arbete eller förströelse, har redan efter fem minuter hunnit fylla varje fiber av min varelse som en evighetens flod av bly.

Frans G Bengtsson

Advertisements

3 Comments

 1. En direkt fråga. Var får man enklast tag på din avhandling “Samhälleliga val, värde och exploatering: en ekonomisk-filosofisk kritik” ?
  Med vänlig hälsning,
  Jan G Lindhe

 2. Redan då!

  Men han levde för tidigt för att kunna läsa Erik Reinert!

  • Och att läsa Sven Grassman! Nog skulle även en litterär finsmakare som Frans G Bengtsson ha nöje av att läsa denna uppgörelse med maktens ordvrängare.
   http://www.skarv.se/ij/Grassman.html


Sorry, the comment form is closed at this time.

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.