Bostadsbubblan – det är hög tid att plocka undan bålskålen

2 Jun, 2012 at 16:57 | Posted in Economics | 4 Comments

EU-komissionen framförde tidigare i år kritik mot regeringe Reinfeldt och hävdade bland annat att Sverige mot bakgrund av en fortsatt ökning av hushållens skuldsättning och en växande bubbla på bostadsmarknaden borde öka amorteringskraven vid bostadslån.

Riksbanken har nu – efter långt om länge -tillkännagivet att man inte bara kan tänka sig skärpa amorteringskrav på bostadsmarknaden utan också kan tänka sig inkomstspärrar. Stefan Ingves säger i Svenska Dagbladet:

Jag tycker det är väl värt att diskutera amorteringskrav i dagsläget. Om jag har förstått det rätt så är det så att nästan inga amorterar alls på nyutlåning till bostäder. Det undrar jag om det är särskilt bra.

Det är djupt bekymmersamt att svenska hushåll så länge varit beredda att ta på sig så stora lån som man gjort. Det är hög tid att den nästan exponentiella skuldsättningsutvecklingen bromsas. I annat fall kan drömmen om ett eget boende mycket väl visa sig bli en mardröm. Eftersom de svenska hushållen tror på en fortsatt uppgång för bostadspriserna enligt SEB:s boprisindikator – trots finanskris och oro över euron – så är alla åtgärder som kan dämpa bomarknadens “irrational exuberance” – som bara under de tre senaste åren spätt på skuldvolymen med över 30 procentkommer – yttersta välkomna. 

Den amerikanske Riksbankschefen under 1950- och 1960-talen – William McChesney Martin – lär skämtsamt ha sagt att en centralbanks främsta uppgift är att se till att ta bort bålskålen när festen börjar komma igång.

Det handlar om tajming förstås. Och även om den ibland kan våra svår att få på plats inser alltfler att festen har pågått alldeles för länge. En del av de mest dansanta festprissarna börjar se rätt solkiga och “schletna” ut. Vi är några som vågat påpeka detta nu ett tag. Bättre sent än aldrig att Riksbanken och Stefan Ingves nu också börjar våga ta sig ton.

4 Comments

  1. Det kanske behövs ett program för massiva skuldned/avskrivningar för att få en ordnad reträtt från kreditsamhället? Det värsta (?) som kan hända är väl att skuldbubblorna spricker i full oordnad panik?

    • Håller fullständig med! Och skrev om det (med videolänkar) här.

  2. Björn – Så jag antar att du tycker det är på sin plats att dina pensionsbesparingar får finansiera andra människors våghalsiga bostadsköp? Personligen tycker jag att om mina sparpengar ska finansiera någons annans hus, så vill jag nog också ha en del av det där huset.

    Men visst, vi kan ju börja med att använda Lars och Björns sparpengar för att finansiera skuldavskrivingarna ni är ivriga att se.

    I övrigt håller jag med. Det är rent ut sagt förvånande att sverige ännu inte drabbats av en huspriskollaps. Men jag misstänker att det kommer.

    • Pontus – Olika skatter kan ökas för att på sikt finansiera detta, exempelvis ökad fastighetsskatt och vinstskatt vid försäljning av bostad. Även mindre ränteavdrag.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.