Bostadsbubblan vid vägs ände?

19 April, 2012 at 21:30 | Posted in Economics | 1 Comment

Titta på det här diagrammet, som visar hur stor marknadsutvecklingen varit för permanentbostäder, bostadsrätter och villor sedan januari 2005 fram till mars i år:


        Källa: HOX och egna beräkningar

Det visar att Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index har fortsatt gå uppåt i mars. Permanentbostäder har gått upp en procent jämfört med februari. Bostadsrätter har gått upp 1,7 procent den senaste månaden. Index för villor ligger nu på 142, vilket är 0,8 procent högre än förra månaden.

Samtidigt som vi ser denna prisutveckling visar färsk statistik att svenskarna ökat sin skuldsättning under de senaste tre åren med mer än 400 miljarder kronor. Och bolånevolymen har under samma period ökat med i snitt 32% . Sverige är därmed ett av de länder i OECD-området där bolånetillväxten varit som störst sedan år 2008:


         Källa: SCB och egna beräkningar

Varje sansad bedömare inser att detta är problem som måste lösas innan bostadsbubblan spricker. I annat fall är det hög risk för att låt-gå-politiken kommer att gå igen som svinhugg – och då är det de arbetslösa, bostadslösa och skuldsatta som får ta smällarna – som vanligt när den nyliberala lekstugan tar slut!

Hushållens skuldsättning bottnar främst i den ökning av tillgångsvärden som letts av ökad långivning till hushållen och den därav uppkomna bostadsbubblan. På lång sikt är det självklart inte möjligt att bibehålla denna trend. Tillgångspriserna avspeglar i grunden förväntningar om framtida avkastning på investeringar. Om tillgångspriserna fortsätter öka snabbare än inkomsterna blir effekten ökad inflation med vidhängande nedjustering av tillgångarnas realvärde.

Med den skuldkvot vi ser hushållen tagit på sig riskerar vi få en skulddeflationskris som kommer att slå oerhört hårt mot svenska hushåll.

Drömmen om ett eget boende kan mycket väl visa sig bli en mardröm. Men då har väl – som vanligt – både mäklare, banker och alla “ansvarsfulla” politiker och myndighetschefer hoppat av karusellen och svurit sig fria från allt ansvar!

Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Så dyr blir första lyan ”Viktigt att förutsägbarheten och stabiliteten fortsätter” Bostadsbubblan vid vägs ände? […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.