“Ser bra ut” på bomarknaden? Så fan heller!

11 Feb, 2012 at 10:29 | Posted in Economics, Politics & Society | 20 Comments

Enligt färsk statistik  har svenskarna ökat sin skuldsättning under de senaste tre åren med mer än 400 miljarder kronor. Bolånevolymen har under samma period ökat med i snitt 32% (i Stockholm med 38%). Sverige är därmed ett av de länder i OECD-området där bolånetillväxten varit som störst sedan år 2008.

Varje sansad bedömare inser att detta är ett problem som måste lösas innan bostadsbubblan spricker. I annat fall är det hög risk för att låt-gå-politiken kommer att gå igen som svinhugg – och då är det de arbetslösa, bostadslösa och skuldsatta som får ta smällarna – som vanligt när den nyliberala lekstugan tar slut!

Men på Finansinspektionen fortsätter man som vanligt att titta åt andra hållet. “Det ser bra ut för genomsnittssvensken” påstår myndighetens chefsekonom i en intervju i dagens Svenska Dagbladet.  Man tar sig för pannan!

Realprisutvecklingen för hus sedan 1986 ser ut så här:

                              Källa: SCB och egna beräkningar

Reala huspriser (KPI-deflaterade nominalpriser) har för tidsspannet i min graf fördubblats! “Bra ut för genomsnittssvensken” I’ll be dipped!

Sverige har sedan åtminstone mitten på 1990-talet haft en klart stigande trend när det gäller tillgångspriser. Det syns också i den internationellt sett extremt höga skuldsättningen i hushållssektor:

                    Källa: SCB och egna beräkningar

Hushållens skuldsättning bottnar främst i den ökning av tillgångsvärden som letts av ökad långivning till hushållen och den därav uppkomna bostadsbubblan. På lång sikt är det självklart inte möjligt att bibehålla denna trend. Tillgångspriserna  avspeglar i grunden förväntningar om framtida avkastning på investeringar. Om tillgångspriserna fortsätter öka snabbare än inkomsterna blir effekten ökad inflation med vidhängande nedjustering av tillgångarnas realvärde.

Med den skuldkvot vi ser hushållen tagit på sig – med finanssektorns goda minne och starkt kopplad till en bostadsbubbla som varken regering, riksbank eller finansinspektionen riktigt velat ta på allvar – riskerar den skulddeflationskris som regeringen med sin passivitet nu bäddar för att slå oerhört hårt mot svenska hushåll.

Den traditionella ekonomiska teorin antar att människan är rationella nyttomaximerande egoister. Verkligheten är en annan. Om något så visar alla dessa tulpan-, subprime- och bostadsbubblor hur irrationellt och styrt av psykologiska impulser – animal spirits för att tala med Keynes – som vårt beteende egentligen är.

Drömmen om ett eget boende kan mycket väl visa sig bli en mardröm. Men då har väl – som vanligt – både mäklare, banker och alla “ansvarsfulla” politiker och myndighetschefer hoppat av karusellen och svurit sig fria från allt ansvar!

20 Comments

 1. Jo, så blir det ju. Det har vi sett här också. När Northern Rock och RBS kom på obestånd, så blev det skattebetalarna som fick stå för notan.

  När Storbritannien beräknar officiella siffror på “inflation” så är just huspriserna undantagna.

  Eftersom just huspriserna är undantagna från inflationsberäkningen, så kan räntorna hållas fortsatt låga. Annars ska ju räntor stiga i inflationstider. Utom just vid husprisinflation, för “it’s different” (det är det inte, men man låtsas att det är annorlunda).

  Jag vet inte om det är likadant i Sverige, men jag misstänker att även Sverige undantar just huspriser från inflationsberäkningar. Skulle bostadsprisinflationen tas med så skulle ju räntorna behöva ligga uppemot 20-30 procent…

 2. Intressanta synpunkter.
  Tyvärr är “it’s different this time” ett standardförhållningssätt inte bara när det gäller bobubblor, utan finanskriser över huvud. Man får inte glömma att det finns starka vinstintressen bakom och då är det en lukrativ strategi för vissa att låtsas inget förstå eller ha lärt sig. Det är ju ändå i slutändan nästan alltid någon annan som får betala …

 3. Bra inlägg.

  Jag bor i England och UK hade en bubbla i storleksordningen 600 procent i vissa områden mellan 1996 och 2007. Hysterin var ordentlig om man säger så… det kunde bara gå upp, aldrig ner.

  Någon av de brittiska större medierna skrev cirka 2005 att genomsnittspriset på ett vanligt engelskt parhus förväntades stiga till 450,000 pund år 2012.

  Och idag skriver vi 2012, och genomsnittspriset för nämnda “semi-detached house” är inte alls några 450,000 pund utan 162,000 pund – och sjunkande. Trots alla åtgärder så lyser förstagångsköparna i England HELT med sin frånvaro.

  Vad som förvånar mig är att Sverige verkar vara i full färd med att kopiera UK-bubblan.

  Men den engelska bubblan tog slut i augusti 2007. Sedan dess har priserna, med lokala variationer, pyst allmänt neråt i England. Trots bailouts, quantitative easing och extremt låga räntor så har förstagångsköparna generellt sett vägrat ta på sig kedjebrevsskulden. De köper inte.

  Irland har haft det ännu jobbigare, där pös det inte utan den irländska bubblan small. I grevskapet Donegal i Irland var det en fastighetsmäklare som började bjuda ut två hus till priset av ett (“buy one, get one free”) för ett tag sen.

  Jag har kommenterat några gånger på DI.SE (eller om det var E24) och skrev oftast på temat att den svenska bubblan ser ut ungefär som den engelska cirka 2002-2003, när priserna bara kunde skena genom taket och alla hojtade “It’s different this time!”.

  Varpå man fyller i “yes, it’s different this time – it’s worse!” och sen blir man snabbt sågad jäms med fotknölarna av nån som precis köpt bostadsrätt för fyra miljoner och är övertygad om att värdet ska stiga till typ åtta miljoner om något år (vem ska nånsin kunna betala såna priser när lönerna ligger på 25.000 i månaden…? matematiken går inte ihop.)

  Andra får ju göra som de vill. Jag är absolut ingen expert utan mest misstänksam numera, så lita inte på mig för allt i världen. Men fastighetsmarknader har verkligen sett ut som kedjebrev under de senaste decennierna. Vi fortsätter hyra i 3-4 år till, minst. Jag räknar iskallt med att priserna i UK fortsätter falla fram till i alla fall 2016. Lånta fjädrar har jag sedan länge fått nog av.

  Är det meningen att bostadsbubblan i Sverige ska spricka lagom till valet 2014, tro? Man börjar ju undra.

 4. Bra skrivet Lars!

 5. Tack för inlägget! Kan inte förstå hur de som har makten att göra något åt detta lägger locket på medan resten av befolkningen går in i masshysterin enligt resonemanget “eftersom alla andra gör det kan jag också göra det”. Tro tusan att Sveriges ekonomi ser bra ut på pappret när man bortser från att hjulen till stor del drivs av ökad skuldsättning vilket obönhörligen kommer att straffa oss framöver.

  Personligen har jag sparat ihop en ansenlig del men tycker det är surt att köpa när folk som bara räknar månadskostnad har drivit upp priserna till dessa orimliga nivåer. Tvingande amortering måste in NU!

 6. Det är inte konstigt alls att politikerna hukar sig eller rent av underblåser skeendet.
  För dessa innebär ökad skuldsättning av folket att BNP ökar och arbetslösheten minskar. Det hjälper mycket när det gäller att vinna nästa val. Och det är trots allt prio nr ett.

  Så att GP hutade till riksbanksdirektörer och andra som antydde att skuldsättningen var ett problem, och att Anders Borg ylar i media att boräntorna måste ned (inte att sparräntorna måst upp) är helt i enlighet med vad som är viktigt för våra folkvalda.

  • Instämmer helt.
   Det är rent provocerande att Borg, påhejjad av överbelånade journalister, ständigt skriker efter lägre boräntor men aldrig dyftar ett ord om sparräntor. Känns oerhört märkligt att, i ett läge med rekordlåga räntor och en skenande skuldsättning och negativa realräntor på sparande, skrika efter lägre låneräntor! Där förstår man att det inte handlar om omtanke om individer eller irritation på bankvinster utan om att han är rädd för vad som kommer att hända om inte bubblan hålls vid liv.

   Märkligt att ingen enstaka journalist ställer frågan varför just bolåneräntorna och inte sparräntorna ständigt är i fokus.

   • Kan inte riktigt instämma.
    Bankerna tjänar mer pengar än någonsin! Deras inlåningsränta har sjunkit medan gemene man inte har fått ta del av detta. Samtidigt vägrar bankerna att ge lånelöfte till kunder som vill köpa nytt innan dom har sålt sitt befintliga boende. Detta skapar en moment 22 situation.
    Jag som då har lyckats få ett lånelöfte till mitt nya boende har hamnat i en situation där jag har svårt att sälja mitt nuvarande boende pga. att ingen av de intresserade spekulanterna kan få lån trots goda inkomster etc. Vad gör jag när jag står med dubbelt boende??
    Bankerna & politikerna har totalt strypt bomarknaden här i Stockholm i alla fall.
    Tror faktiskt att jag talar för alla när jag säger att vi hellre tar en sänkt bolåneränta än höjd sparränta.

 7. Bra att fler tar upp detta. Jag tror jag var bland de första att ta fram liknande diagram och publicera dem på nätet hösten 2007.
  http://flutetankar.blogspot.com/2007/11/den-svenska-bostadsbubblan.html
  Sedan dess har bubblan förstås växt sig större.

  • Du, Cornu m.fl. agerar folkbildande, glöm inte det. Era bloggar är livsnödvändiga. Tack för allt jobb ni lägger ner (även tack till Lars Syll).

   Det är en tidsfråga innan fler människor förstår detta. Förtroendet för media urholkas nu väldigt snabbt. Det börjar bli mer och mer genomskinligt och folk har sakteliga börjat förstå att det inte går att lita på partsinlagor i form av (överbelånade?) s.k. “experter”, mäklare eller bankrepresentanter.

   Det pågår nu för övrigt någon form av kampanj för att få till en “vårrusning” på bostäder i Stockholm. Meningen är att presumtiva köpare ska lockas till att tro att det faktiskt är en bra “investering” att sitta belånad upp till husnocken. En bostad är ju alltid en bra affär, eller hur?

 8. Mycket bra inlägg, tack för detta. Skulle gärna höra dig och Cornucopia som gäster i Ekonomiekot lördag istället för partsinlagor och “the talking heads” likt Frisell som var med igår. Har mailat redaktionen och föreslagit detta.

  • Tack! Inte var dag den här bloggen har över 3 000 besökare, så även om det inte går ut i radion har uppenbarligen en hel del kunnat ta del av budskapet.

   • Tack Lars för ditt outtröttliga arbete att sprida lite lite ljus bland den konventionella visdomens apostlar.Det gläder mig du haft 3000 besökare!
    Det är du värd,dina inlägg i debatten om IS-LM var välgörande och visst har du rätt, mainstream ekonomer även mer kloka som Paul Krugman är de facto
    80 år Frank Knight och jag undrar om de inte är 110 år efter till och med Knut Wicksell och hans på sin tid under guldmyntfot, neo-klassisk
    dogma trojanska häst om endogena faktorer som gjorde det möjligt att för hans efterföljare att utgå från ett icke jämviktsläge.Gunnar Myrdals införande of Frank Knight osäkerhet och annat gjorde ju det möjligt för sverige att vara i framkant i internationella ekonomiska debatten under 1930-talets
    Det skulle vara intressant att se dina tankar om Knut Wicksells och Stockholms skolans betydelse för det som blev kallat den Keynsianska revolution.Vänliga hälsningar Jan Milch

    • Tack Jan!
     När det gäller Wicksell o MMT – se mina senaste inlägg.
     För kopplingen Sthlmskolan-Wicksell-Keynes – får jag hänvisa dig till min “De ekonomiska teoriernas historia” kap 12.

     • Tack Lars!Underbar artikel om MMT och gamle Knut Wicksell!Allt som behövde
      sägas och “De ekonomiska teoriernas historia” skall inhandlas omedel bums!Allt gott till dig och vänliga hälsningar!Jan Milch

 9. Låter trevligt.
  Förstår att det här är något som engagerar folk. Jag brukar ha omkring 300 besökare om dagen på bloggen, men bomarknadsartikeln har redan sprängt den siffran mindre än tre timmar efter att den lades ut!

  • En länkning ger dig nog åtminstone 500 – 1000 till, möjligen färre pga att det är söndag.

 10. Kommer om 1.5 timmar lägga ut en länk till din blogg, Lars, så det kommer nog en liten lätt anstormning av besökare.

  Mvh

 11. Tack för de vänliga orden, Bo Bubbla.
  Och besöker din fina blogg gör jag sedan länge minst ett par gånger i månaden!

 12. Hej Lars!

  Du skriver kloka saker och jag vill tacka dig för det. Jag har länkat ditt inlägg. Välkommen att besöka min blogg.

  MVH Bo Bubbla.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.