Det är hög tid att sätta stopp för det nya klassamhället

31 December, 2011 at 10:42 | Posted in Economics, Politics & Society | 5 Comments

Ojämlikheten ökar i Sverige. Att det är så beror i hög grad på politiska beslut – som att exempelvis skära i a-kassa och sjukfärsäkring. Men det är också ett uttryck för ett ideologiskifte som under trettio års tid förvandlat Sverige från ett föregångsland vad gäller jämlikhet till att bli ett av de länder där inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökar mest i världen.

För dem som inte tror att det är så illa i Sverige när det gäller inkomst- och förmögenhetsfördelning, föreslår jag att kika lite närmre på diagrammet nedan över hur genomsnittsinkomsterna (uttryckt i 2009 års prisnivå) för de övre 0.1% och de lägsta 90% utvecklats sedan 1980 i Sverige:

.

                 Källa: The World Top Incomes Database

 

Det är hög tid att sätta stopp för det nya klassamhället. Det är hög tid att se till att klyftorna slutar växa i det svenska samhället. Det är hög tid att det nyliberala systemskiftet i Sverige upphör!

Advertisements

5 Comments

 1. Vad är, anser du, den optimala nivån? Är noll klyftor verkligen önskvärt?

  Och finns det någon speciell anledning att du använder just 1980 som startår? 😉

 2. Re klyftor: Nej, jag tror inte att ett modernt kunskapssamhälle fungerar med lika inkomst för alla. Men däremot tror jag att om vi hade behållit inkomstgapet på den nivå som vi hade runt år 1980 så hade det ur ett samhällsperspektiv varit både effektivare och rättvisare än dagens situation.
  Re 1980: det verkar vara ett struktur/regim-skifte i dataserierna runt det årtalet och därför är det ett naturligt startår.

 3. Det hade förstås var väldigt intressant att höra varför just 1980 års inkomstskillnader är det optimala, och varken större eller mindre klyftor är bra för ekonomin. Det kanske kan bli något för en framtida bloggpost?

  Angående 1980: Vad för strukturskifte skedde då? För det är väl inte så att du klipper serien vid 1980 för att “den går upp mer då”, och det är det här du kallar strukturskifte?

 4. En direktlänk till din källa vore bra.

 5. http://g-mond.parisschoolofeconomics.eu/topincomes/
  (databasen ligger också under “Andra hemsidor” – The Top Incomes Database)


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.