Är det verkligen modigt att ha fel från början till slut?

24 Oct, 2011 at 15:41 | Posted in Economics, Politics & Society | 2 Comments

Carl Bastiat Hamilton trampar på i ullstrumporna och fortsätter sin osannolikt stolliga plädoyer för att Sverige ska gå med i eurosamarbetet.

I Newsmill idag har Hamilton en artikel där han försöker framställa det som om det handlade om solidaritet. 

Tyvärr är Hamilton och hans vapendragare i folkpartiet inte ensamma. I en ledare i dagens Sydsvenskan hyllas det “modiga” folkpartiet och det talas lite lagom försåtligt om att det “handlar om ett  större politiskt åtagande, om en tro på att samarbete och solidaritet i längden gynnar alla.”

Hade Europas medborgare inte låtit sig luras av  Hamilton och hans gelikar – utan mer lyssnat på oss som i likhet med t ex Paul Krugman redan från början såg varthän detta farliga experiment barkade – skulle vi nu sluppit dessa uppvisningar i löjeväckande retorik.

Solidaritet? Pyttsan heller! Det enda solidariska, det enda riktiga, är så klart att underlätta för alla dessa länder som nu hamnat i fullständigt hopplösa ekonomiska lägen till stor del på grund av att man gått med i EMU, att så snart som möjligt kunna hoppa av detta dödfödda prestigeprojekt. 

 

2 Comments

  1. Om jag minns rätt anklagade Birgitta Ohlsson igår Jonas Sjöstedt för bristande solidaritet, eftersom han inte vill delta i tillverkningen av räddningsplankor för valutaprojektet. Nu kommer samma glosa från vår upplyste vän Carl Bastiat Hamilton.

    Undrar när folkpartiet börjat använda ordet solidaritet i den här bemärkelsen? I själva verket föreslår folkpartiet åtgärder som är precis motsatsen, nämligen en överföring från arbete till kapital. Enda räddningen för användningen av begreppet i det här sammanhanget är en juridisk tolkning, motsvarande den som gäller i exempelvis ett handelsbolag. Men i så fall gäller detta inte Sverige, eftersom vårt land tack vare väljarnas klokhet inte har europeisk “solidaritetsvaluta”.

    Återstår tolkningen att det är ytterligare ett sätt att snedvrida vedertagna språkliga innebörder, fullt i klass med att moderaterna påstår sig vara ett arbetarparti och (numera) ett miljöparti.

    • Ja men visst! Och är det inte lite märkligt med de här solidaritetsivrarna? För när man från EU nu säger att finansvärlden kanske borde vara med och betala för alla krossade lerkrukor med hjälp av en Tobinskatt, nej då är det helt fel. Ingen solidaritet där inte. Men det är klart, där skulle ju solidariteten betalas av banker och finansinstitut, och inte av skattebetalarna. Tänkte inte på det …


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.