Finanskrisen är också demokratins kris

21 Oct, 2011 at 08:22 | Posted in Economics | Comments Off on Finanskrisen är också demokratins kris

Yours truly har idag tillsammans med Gunilla Andersson, Hans Abrahamsson och Hervé Corvellec en artikel i Sydsvenskan om införandet av en Keynes-Tobin-skatt på finansiella transaktioner. Artikeln är ett svar på Kenneth Rogoffs debattartikel i Sydsvenskan (6/10) där denne hävdar att införandet av den mikroskopiska skatten på 0.01-0.1 procent skulle vara en “extremt mssriktad åtgärd”.  Vi svarar bl a:

Rogoff och den svenska regeringen avvisar Tobinskatten med hänvisning till den svenska valpskatten på 1980-talet. Då förflyttades delar av handeln till London. Vad de inte verkar ha klart för sig är att EU-kommissionens förslag innebär att skatten ska betalas om minst en part i transaktionen är etablerad inom EU. Därmed gäller skatten även om själva handeln förflyttas till New York eller Taiwan.

För övrigt har tigerekonomier som Taiwan och Singapore finansskatter, och den brittiska stämpelskatten på aktiehandel (0,5 procent) har definitivt inte fått branschen att överge Londons finanskvarter The City.

En Tobinskatt löser förvisso inte alla ekonomiska problem, men den kan tillsammans med skärpta regleringar bidra till att minska riskerna för kostsamma finansiella systemkriser. Om vi däremot reflexmässigt – som Rogoff och regeringen – vägrar se vidden av problemen så kommer vi åter att stå handfallna när nästa kris tornar upp sig.

 

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.