Corren anklagar Sveriges Radio för vänsterpropaganda efter debatt om Thatcher

28 Sep, 2011 at 12:06 | Posted in Politics & Society | 5 Comments

I en ledare i “oberoende borgerliga” Östgöta Correspondenten ondgör man sig i dag över gårdagens reportage och debatt i P1 Morgon, där bl a yours truly och redaktören för nyliberala tidskriften Neo diskuterade Margaret Thatcher som politisk förebild för Annie Lööf och andra moderata och centerpartistiska folkvalda.

Sveriges radio får sig en rejäl släng av sleven – tidningen tycker att  “licenspengarna går till politisk propaganda”:

Lars Pålsson Syll, professor i samhällskunskap vid Malmö högskola, säger att det är ett problem att svenska politiker har Thatcher som förebild, eftersom hon stod för “väldigt individualistiska och egoistiska uppfattningar”. Han är särskilt arg på Annie Lööf, för att hon lyfter fram Thatchers ledarstil men inte politiken.

“Det är som om en Vänsterpartist skulle säga att Stalin hade råg i ryggen och glömma bort de miljoner han lät mörda och förtrycka”, förklarar professorn …

Det är häpnadsväckande. Först fulstämplas Thatcher och de svenska politiker som gillar henne genom guilt by association: Hennes smaklösa kontakter med Pinochet blandas ihop med borgerlig politik som privatiseringar och minskad facklig makt. Sedan avbryts motrösten när han ska förklara vad som var bra med Thatcher. Och slutligen, när SR ska vara “opartiska”, tas Mandela som motexempel! …

Som alla betydande politiker har Margaret Thatcher handlat fel ibland. Men vi har värre exempel på diktatorskramande på hemmaplan. Och om europeiska politiker hade tagit efter Thatchers ekonomiska politik hade vi sluppit dagens eurokris. Det kom inte fram i SR:s vänsterpropaganda.

Ja, vad ska man säga? Jag tager mig för pannan – övriga kommentarer känns överflödiga.

5 Comments

  1. Om europeiska politiker tagit efter Thatchers EG politik så hade vi inte haft nån euro och ingen eurokris 🙂

  2. Ja centern med Annie Lööf som drömmer om Thatcher, Pinochet och Ayn Rand vad var det för fel med Thorbjörn Fälldin Olof Johansson och Gunnar Hedlund, det finns skäl till stark oro.

  3. Alltså nej, jag minns inte baksmällan så berätta gärna lite mer om den.

  4. I grund och botten för att världsekonomin var på väg upp överlag (och sen kom som vanligt baksmällan (vem minns inte Dennis och 500% …)). Thatcher ville gärna tillskriva uppgången den “konsekventa monetaristiska politik” hon bedrivit. Väldigt lite talar dock för detta, eftersom andra länder med en helt annan ekonomisk politik uppvisar i grunden samma ekonomiska utvecklingsmönster under perioden 1985-1991.

  5. Varför tog ekonomin fart under Thatcher i slutet?


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.