Anders Borgs huvudlösa sparmani gör det svårare för oss att klara krisen

24 Sep, 2011 at 13:26 | Posted in Economics | 1 Comment

 
                   Källa: Reuters och egna beräkningar

Räntan på obligationer med tio års löptid är nu nere på under 2 procent. Det är den lägsta nivån någonsin i Sverige. Och Riksgälden kan numera låna euros åt Riksbanken med en ränta som undertiger 1 procent.

Det innebär att det aldrig förr i Sveriges historia varit billigare för staten att låna upp pengar via Riksgälden. Trots det låter Anders Borg med en dåres envishet statsfinanserna gå med överskott och minska på statsskulden. Man tar sig för pannan. Med en realränta som är negativ är ju detta ett gyllene tillfälle att låna. Hur ofta får man betalt för att ta ett lån?

Det enda naturliga är så klart att låna mer nu, så att vi har i kassakistorna när eurokrisen slår in över Sverige – vilket den obevekligt kommer att göra på bara några månaders sikt. Nu om någonsin är det rätt tid att sätta fart på obligationspressarna.

Tillägg: För september ser räntebanan ut så här:

                     Källa: Riksbanken och egna beräkningar

1 Comment

  1. Varför låna utrikes i €? Varför inte i första hand inom landet och i SEK? Har man egen valuta och dessutom lånar i den valutan så är väl det optimalt, om jag förstår saken rätt. Eller om det till och med finns fonder av SEK utomlands som man skulle kunna låna av?

    I ett läge där börsen vacklar borde det finnas stort intresse för spekulationskapital att rädda sig någonstans, och har man andelar i en institution som inte kan gå i konkurs – svenska staten – borde det väl vara lockande även för svenskt kapital?


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.