Annie Lööf vald till centerledare – nu är det en hänsynslös högeragenda som gäller

23 Sep, 2011 at 14:13 | Posted in Politics & Society | 2 Comments

Inte helt oväntat valdes Annie Lööf idag till partiledare för centern.

Centerpartiets nya partiledare har en meritlista som säkert skulle imponera på en Reagan eller Thatcher. Här ett axplock av vad Lööf argumenterat och motionerat för på senare år:

  • Inför plattskatt (lägre skatt för höginkomsttagare)
  • Avskaffa lagen om anställningsskydd
  • Inskränk strejkrätten
  • Inför marknadshyror
  • Sälj ut SvT och SR
  • Sverige bör gå med i NATO
  • Bygg ut kärnkraften

Fru Lööf är också känd för att vara “väldigt fascinerad av Margaret Thatcher”, som enligt Lööf  “verkligen hade råg i ryggen och visade var skåpet ska stå” och som hon därför ” försöker ta efter.”

Ta efter Margaret Thatcher? Undrar vad mer hon då tänker på? Är det månne Thatchers ohöljda förmåga att titta åt andra hållet när det gällde apartheid i Sydafrika och diktaturens Chile? Eller att hon förespråkade återinförandet av dödsstraff? Eller införandet av lagstiftning som förbjöd myndigheter att framställa homosexualitet på ett positivt sätt? Eller att superladyn under sina elva år vid makten utsåg ett enda kvinnligt  statsråd? Eller hennes hatiska kamp mot facken?

Inte bara diktaturkramaren Margaret Thatcher står på Annie Lööfs idollista. Den iskalla egoismen översteprästinna  – Ayn Rand – är en annan. I Lööfs ögon är Rand “en av 1900-talets största tänkare” . I andras en vämjelig person som inte drog sig för att uttrycka beundran för en av de mest hatade och avskyvärda brottslingarna i USA:s kriminalhistoria, en ökänd bankrånare, barnkidnappare och massmördare vid namn William Edward Hickman.

Centerpartiet har nu fått en nyliberal Stureplansmegafon till partiledare. En partiledare som har idoler med bland de mest unkna egoistiska människo- och samhällsideal man kan tänka sig.

Ska vi döma om framtidens centerpolitik utifrån vad den nya partiledaren  låter sig fascineras och inspireras av, är det en rå, hänsynslös, nyliberal högeragenda som väntar.

2 Comments

  1. Annie Lööf virvlar högerut….

  2. Plattskatt = Regressiv skatt på samhällsnivå, eftersom konsumtionsskatter fortfarande är regressiva.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.