SNS-skandalen växer – forskningschef slutar med omedelbar verkan

21 Sep, 2011 at 20:13 | Posted in Politics & Society | 2 Comments

Laura Hartman, forskningschef vid det näringslivsanknutna SNS, lämnar sitt jobb med omedelbar verkan.

Som yours truly skrivit om tidigare här på docendo discimus var Laura Hartman huvudredaktör för den uppmärksammade forskningsrapporten om privatiseringar av välfärdssektorn som släpptes av SNS för ett par veckor sedan. I ett av de mest vedervärdiga mediadrev som skådats på år och dar tog flera av landets ledande borgerliga ledarskribenter, näringslivsrepresentanter och debattörer som Kristina Axén Olin, Thomas Idergard och Hans Bergström heder och ära av Hartman.

Men det slutar inte här. Även statsvetarprofessorn Olof Petersson – som bl a haft ansvar för SNS Demokratiråd – meddelar att också han med omedelbar verkan säger upp sig från SNS eftersom “den nuvarande SNS-ledningen har agerat på ett sätt som strider mot den akademiska friheten”.

Det är uppenbart att SNS i häxjakten på Laura Hartman inte stöttat den enskilde forskarens rätt att publicera forskningsresultat – även när resultaten inte blir de som man kanske trott och hoppats. Det skulle inte förvåna om vi förutom de här två forskarna kommer att få se fler avhopp de närmaste dagarna.

SNS har nu fullständigt förbrukat sitt  förtroendekapital. I stället för att stå upp och försvara forskning har man fegt övergivit dem man borde backa upp när de utsätts för osakliga  och fula påhopp. Det lär dröja länge innan jag läser en SNS-rapport utan att få dålig smak i munnen.

Och till de andra i drevet kan jag bara säga: Vet hut! Vet sjudubbelt hut! 

2 Comments

  1. Det här är chockerande läsning. Vad är det som pågår i vår universitetsvärld? Rätt åsikter kan läggas fram i princip utan belägg, fel åsikter köper en en kvast och ett bål oberoende av underlag.

  2. Ja, man börjar ju undra vart det barkar.
    Inkvisitionskallelser till kritiska bloggande lärare och mediala gatlopp för forskningschefer som bara gör sitt jobb.
    Är det så här vi ska behandla folk i en demokrati år 2011?
    Jag tar mig för pannan.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.