Kommun behandlar kritiska lärare med diktaturfasoner

16 September, 2011 at 18:48 | Posted in Education & School | 4 Comments

Skoldebattören och gymnasieläraren Helena von Schantz skrev på sin blogg för en vecka sedan ett inlägg där hon förundrade sig över kommunens val av föreläsare på en skolkonferens. Det skulle hon tydligen inte ha gjort. Veckan efter artikeln var publicerad kallades hon till personalkontoret för ett samtal om hennes blogg. Helena skriver

Så satt vi där i ett rum på rådhuset: jag, min rektor, LR:s kommunombud, projektledaren för Skola 2011 och en förhandlingssekreterare från kommunkontoret. Genast inledningsvis fick jag veta att det här bara var ett samtal. Inget som skulle protokollföras och diarieföras, bara ett samtal där vi skulle reda ut hur jag tänker, hur de tänker. Avsikten var säkert att lugna mig, men effekten på mig blev den motsatta. Vad kunde ett sådant samtal ha för syfte annat än att tysta?

Att behöva läsa om sådana här diktaturfasoner i Sverige år 2011 är minst sagt upprörande. Inkvisitionskallelser trodde jag hörde historien till. Att behandla människor i en rättsstat på detta sätt är otillständigt.

Till nästa års skolkonferens borde temat varas givet – Yttrandefrihet och Rättsstat.

Advertisements

4 Comments

  1. Jag är glad över ditt stöd Lars. Men jag vet inte om kommunen kan anklagas för det här. Det var en förhandlingssekreterare på kommunkontoret som kallade till mötet och vad hon hade för mandat uppifrån vet jag inte.Jag var också chockerad att se att den kvinnan var ett föredetta kommunombud för Lärarförbundet – det fackförbund som sitter bekvämare i arbetsgivarens knä. Ännu mer chockerad blev jag över att pedagogikforskaren använde sin maktposition så fult och medvetet mot mig. För honom att ringa och beklaga sig hos huvudmannen vad liknar det? Vad kan han rimligtvis ha haft för syfte?
    När jag föreläser delar jag ut tomma pappersark och ber dem skriva sina synpunkter på dem. Det är väl okej att han inte efterfrågar åhörarnas synpunkter, men nog sjutton ska han kunna ta dem när de kommer spontant.

  2. Det här väl inget nytt när det gäller behandlingen av oss lärare? Det har i och för sig känts som att saker blivit bättre och att det här var ett beklagligt återfall men samtidigt känns det inte som att respekten mot lärare är så hög. Det känns som att många andra tycker de har vassare armbågar och är bättre pga detta.

  3. I Lärarnas Tidning nr 9/2011 har man en lång intervju med Staffan Olsson, specialist på offentlighet och sekretess i skolan. För honom är problemet med yttrandefriheten att många inte vågar använda den. När man tar del av Helenas berättelse kan man ju nästan börja förstå varför. Det är därför också OERHÖRT viktigt att uppmärksamma och diskutera sådana här försök till att lägga munkavle på lärare och andra yrkesutövare.
    Demokrati och yttrandefrihet är något som ständigt måste erövras och återerövras.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.