Högern har tydliga problem med vetenskap

9 Sep, 2011 at 08:41 | Posted in Economics, Politics & Society | 5 Comments

Som jag skrev om igår verkar den politiska högern ha problem med att förhålla sig till vetenskap – åtminstone när dess resultat inte passar med egna förutfattade meningar.

SNS-rapporten om privatiseringarna av välfärdssektorn – och att det inte går att visa att de haft positiva effekter i termer av effektivitet och kvalitet – fortsätter att väcka frustrationskänslor på den borgerliga pressens ledarsidor landet över. Man vill så gärna att det skulle vara annorlunda att man slår knut på sig själva för att inte behöva ta in vad forskningen visar.

Även i tv:s snackesoffor hörs liknande tongångar. I Gomorron Sverige kunde man idag höra f.d. moderata borgarrådet i Stockholm, Kristina Axén Olin, klassa ut rapporten som “blaj”.

Detta är ett ynkligt och orimligt förhållningssätt till forskning. Om forskare nu med empiri kunnat konstatera  att det överlag inte finns någon verklig grund för att privatiseringar av värlfärdssektorn levererat vad de utlovade, får vi nog vara ödmjuka nog att ta vetenskapliga resultat på fullaste allvar. I vetenskapens värld måste man ställd inför verkligheten acceptera att ompröva tidigare ställningstaganden och försanthållanden. Vetenskapen kan bara ha en herre, och det är strävan efter sanning. Det borde även den politiska högern kunna acceptera.

Tillägg: För mer kring vetenskap och politik läs bloggen Storstads mycket informativa och  intressanta inlägg på samma tema.

5 Comments

 1. Utan att hänvisa till denna rapport kan man konstatera att som man forskar får man resultat. Detta visste de redan på Palmes tid och därav det politiserade universitetssystemet som infördes i och med U68.

  Har du i många år sållat politiskt bland doktoranderna med åsiktsvillkor och sedan av dessa tillsatt tillräckligt många professorer kan du vara trygg om att du får den forskning du vill ha. (Detta gäller naturligtvis i alla organisationer.)
  Mvh

 2. Ska vi prata skit om högern – dvs om mitt gäng – är det miljöpolitiken och integritetsfrågorna som är de riktiga sorgebarnen.
  Vetenskapsmän som säger fel saker är lika litet uppskattade till vänster som till höger. Men jag önskar våra makthavare lärde sig att skilja på riktiga forskningsrapporter som är baserade på verifierbara data och som därför ofta är av å ena sidan/ å andra sidan slag och de osubstantierade åsiktstexter som somliga tillåts publicera som forskning.

  • Helena,
   Jag tror inte att det är någon skillnad mellan höger och vänster generellt när det gäller att ta till sig forskning. När det specifikt gäller just den här SNS-rapporten är det dock “högern” som visat dåligt omdöme.
   Det som gör mig upprörd och nästintill förbannad är – efter att ha läst rapporten noga – att den just säger “å ena sidan och å andra och just därför går det inte att visa att “privatiseringarna” av t ex förskolor och skolor generellt gett de positiva effekter privatiseringsförespråkarna hävdat förelåg” [OCH inte heller motsatsen]. Att då som t ex Thomas Idergard, Karin Axén Olin, Hans Bergström fullständigt sabla ner rapporten och frammåla den som “blaj” och “löst tyckande” är inte intellektuellt hederligt.
   Rapporten är skriven av mycket kompetenta forskare och att ta all heder och ära av dem på det sättet som gjorts i det här fallet ger en besk eftersmak. All vetenskap ska utsättas för kritik – och jag har ju själv framfört kritiska synpunkter även i det här fallet – men inte utan verkliga argument sablas ner på det vis som skett i det här fallet.

  • Ska man prata skit om högern är det förvisso enkelt att hitta ämnesområden, men förutom de du nämner måste väl ändå akilleshälen vara det evinnerliga mantrat om avregleringars välgörande effekt på samhällsekonomin. Vilket högern anser vetenskapligt belagt. Vilket i sin tur är fel.

   Det vore intressant att få veta om du anser att just den diskuterade rapporten faller under kategorin “osubstantierade åsiktstexter” eller kategorin “baserad på verifierbara data”? Alltså som en sorts varudeklaration för dig själv och ditt parti, du håller ju enligt egen utsago på med att göra “ett slags demokratisk värnplikt”.

 3. Min erfarenhet är att förutom ekonomi, så är alliansens svagaste områden kultur och vetenskap.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.