Den ekonomiska politiken – ett solklart underkänt

25 Aug, 2011 at 09:45 | Posted in Economics | 2 Comments

Just nu verkar det som om de flesta regeringar och finansminstrar runt om i världen fått fullständigt hjärnsläpp. Land efter land – senast Frankrike häromdagen – låter nu skriva ner tillväxtprognoserna och annonsera om kraftfulla åtstramningspaket. Alltså – precis tvärtemot det vi lär ut till våra förstaterminsstudenter i nationalekonomi!

När tillväxten och sysselsättningen hänger på repen och likviditetsfällan håller på att smälla igen är det sista vi behöver åtstramning. Tvärtom måste vi se till att stimulera ekonomin genom att föra en expansiv ekonomisk politik.

Det här lärde Keynes oss redan på 1930-talet. Hur många ekonomiska kriser till ska det behöva ta innan dagens pellejönsar till beslutsfattare också lär sig?

2 Comments

  1. Ja, det är nog tyvärr så att om man lär sina studenter något om Keynes så tycker många av mina kära kollegor bland nationalekonomerna att jag ödslar tid på någon som inte är comme il faut i dag. Som jag försöker visa på den här bloggen är det tvärtom – vill man på allvar förstå vad som händer i en ekonomisk-finansiell kris så finns det lärdomar hos Keynes som är ovillkorligt nödvändiga ingredienser i analysen. Att i dagens läge använda sig av “austerity packages” av olika slag är som att släcka eld med bensin. Huvudlöst med andra ord.

  2. “Hur många …?” – Jag undrar om “dubbeldippen” eventuellt kan åtföljas av en “trippeldipp” om man håller på på det här sättet. Kontracyklisk konjunkturpolitik verkar spontant det vettigaste att ta sig för, man kan ju naturligtvis tro att ekonomins självläkande krafter kommer att ordna allt till det bästa (någon gång i en dimmig framtid), men procykliskt agerande verkar ju vettlöst. Om det är sant att den ekonomiska politiken tömde sin verktygslåda redan under fas ett av krisen (vilket jag inte tror är sant) så vore väl ändå det logiska att inte peta mer i system som ändå fungerar någorlunda?

    Eller också tutar du in villfarelser i dina studenter?

    Eller också kanske det är så att delar av den här krisen är “kris”, ett sätt för de svinrika eliterna att sno åt sig ännu mer av världens rikedomar genom rå skrämselpropaganda.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.