Jag har sagt det förr och säger det igen – vi har en bostadsbubbla!

29 Apr, 2011 at 18:08 | Posted in Economics | 3 Comments


Enligt purfärsk finansmarknadsstatistik från SCB ökade de monetära finansinstitutens utlåning till hushållen med 7,3 procent i mars jämfört med samma månad föregående år. Föregående månad var ökningstakten 7,5 procent.
Utlåningen för bostadsändamål uppgår nu sammanlagt till över 2000 miljarder kronor, vilket är en ökning med 7,5 procent jämfört med samma månad föregående år. Bostadsskulderna har ökat från 50 procent för femton år sedan till mer än 120 procent av de disponibla inkomsterna.
Det är hög tid att sticka hål på bubblan – i stället för att som riksbank och regering mest titta åt andra hållet och låtsas att det regnar!

3 Comments

 1. Hej Lars P S
  Som amatör när det gäller nationalekonomi är det intressant att du som har djupare kunskaper drar samma slutsatser. Läs gärna min blogg, jag har en länk till din blogg på min sida. Jag har följt din blogg med stort intresse och valt att lägga upp en länk.
  Mvh Lars B

 2. Hej Lars,
  Jag läser med stort intresse din blogg och ska absolut lägga en länk till den!
  När det gäller bostadsbubblan i Sverige tycker jag fr a Bengt Hansson på BKN gjort ett bra anlytikerarbete under flera år och varnat för bubblan. Synd bara att regering och RB inte (officiellt) tar intryck. Å andra sidan var det likadant när Bob Shiller var ute och varnade för det här flera år före bubblan sprack i USA …

 3. Kan man räkna så inser man väl antagligen att Sveriges BNP snabbt dyker ner på recessionsnivåer om skuldökningarna avstannar. Den svenska tigerekonomin bygger på ständigt ökad privat skuldsättning, men makthavare vill väl bara skjuta problemen framför sig till de helt enkelt blivit för stora. Om det nu inte redan skett, vilket är sannolikt.

  Det blir inte trevligt när bubblan brister på allvar.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.