Ungdomsarbetslöshet i europeisk strykklass

27 Apr, 2011 at 08:48 | Posted in Economics, Statistics & Econometrics | Comments Off on Ungdomsarbetslöshet i europeisk strykklass

                        Källa: SCB och egna beräkningar

Arbetslösheten bland ungdomar i Sverige är inget vi kan bagatellisera. På senare år har den legat runt 20-30% (om vi bortser från de som ej är i arbetskraften eller studerande som söker arbete, ca 6-8%). Vi har också kunnat se sedan tidigare (med början ca 1990) att vi fått svårare och svårare att få ned arbetslösheten efter att konjunkturen vänt. Allra sämst har de utan avslutad gymnasieutbildning, föga förvånande (strukturomvandlingar i riktning mot högre kvalifikationskrav har ju varit legio), haft det.

På officiellt håll har man egentligen inte kunnat komma med någon förklaring. Jobbskatteavdrag på över 70 mdr SEK under de senase åren borde peka i annan riktning. En bov i dramat är den allt mindre satsningen på arbetsmarknadsutbildning (en procent av arbetskraften år 1990 och någonstans runt en promille i dag). Arbetsmarknadsutbildningen är nu nere på nivåer från arbetsmarknadspolitikens barndom på 50-talet. Med tanke på hur många företag som säger att de inte hittar personal med rätt kompetens är detta minst sagt uppseendeväckande. Det börjar bli dags för kursändring i regeringens arbetsmarknadspolitik!

Blog at WordPress.com.
Entries and Comments feeds.